”Viktigt att vi är flera som jobbar för förändring”

Varför är samarbeten och organisering viktigt när du vill göra din röst hörd? Vi frågar Lucía Ramirez Tuesta som jobbar hos vår samarbetspartner Individuell Människohjälp.

Mitt namn är Lucía Ramirez Tuesta och jag jobbar som verksamhetsutvecklare på Individuell Människohjälp. Tillsammans med Sollentuna kommun har vi ett projekt som vänder sig till nyanlända. Bland annat har vi språkfika, läxhjälp och Move it. Move it är en verksamhet som riktar sig till unga nyanlända och syftet är att guida nyanlända till olika föreningar och på så sätt se till att unga nyanlända har en meningsfull fritid och samtidigt kan ta del av Sveriges rika föreningsliv. I mitt arbete är det viktigt att nyanlända och etablerade får mötas och skapa nya band och erfarenheter tillsammans.

I projektet Alla Röster jobbar vi för att unga ska få synas och höras och specifikt unga nyanlända. Varför tycker du att det är viktigt att unga nyanlända får synas och höras?

Som ny i Sverige kan det vara svårt att göra sin röst hörd. Att få människor att lyssna på en kan vara särskilt svårt eftersom vuxenvärlden är så himla ”vuxning”.  Varje persons egen historia och röst är otroligt viktig och att få känna sig hörd och sedd stärker den egna självkänslan, känslan av tillhörighet gör att en kan känna större ägandeskap över sin egen tillvaro.

Vilken är din väg till förändring?

Min väg till förändring är genom mitt jobb. Genom att bygga broar mellan organisationen jag jobbar för, och andra organisationer som till exempel Alla Röster genom Ung Media Sverige. Ju fler vi är som tillsammans jobbar för förändring och ett samhälle som är mer inkluderande och välkomnande, desto större förändring kan vi åstadkomma. Jag tror att vägen dit är genom att civilsamhället och alla organisationer inom civilsamhället jobbar ihop.  

Publicerades 28 juni, 2017

Innehållet skapades av

Projektgruppen