Så gick det till när projektet skapades

Det är inte varje dag du får ett mail som ska ge din idé miljoner kronor – på riktigt. Sandra Rönnsved berättar om hur Alla Röster blev verklighet.

”Alla Röster är en jätteviktig del i Ung Media Sveriges arbete”

– Jag minns när den här bilden togs. Jag var i Köpenhamn och arrangerade Nordic Youth Media Days – seminariedagar för unga journalister i Norden. Då kom ett mail från Allmänna Arvsfonden, och de hade beviljat vår ansökan till projektet Alla Röster. Jag blev jätteglad och ringde min dåvarande vice ordförande Desirée Widell, som jag skrev ansökan tillsammans med, för att berätta de goda nyheterna, säger Sandra Rönnsved, ordförande för Ung Media Sveriges förbundsstyrelse 2017.

Idén till Alla Röster tog först form i ett enkelt textutkast på kontoret hos Ung Media Sverige, våren 2016. Förbundet Ung Media Sverige jobbar för att alla unga ska få synas och höras genom att skapa egen medieproduktion. Men också få tala för sig själva i etablerade medier.

Ju fler unga röster och berättelser som hörs i media, desto fler personer med olika erfarenheter får också chans att påverka samhället. Men några som inte får så stort utrymme i medierna är just unga nyanlända, menar Sandra Rönnsved. Snarare pratas det om unga nyanlända som statistik, siffror och en homogen grupp, men sällan får vi höra personernas egna röster. Idén med Alla Röster var egentligen enkel – att ändra på det här.

Nu drar projektet snart igång på riktigt – vad betyder det för Ung Media?

– Alla Röster är en jätteviktig del i Ung Media Sveriges arbete med att alla unga ska kunna göra sina röst hörd och påverka sin tillvaro. Projektet kommer att möjliggöra för fler unga att använda sina grundlagstadgade rättigheter – och det är en stor vinst för demokratin, säger Sandra Rönnsved.

Till hösten 2017 är alltså projektet i full gång och vad det innebär kan du läsa i den här introduktionen av projektledare Jessica Norin Ortiz och projektsamordnare Majd Lubbad.

Publicerades 16 juni, 2017 Uppdaterades 3 juli, 2017

Innehållet skapades av

Emma Uddesson